Shopify: Den glemte ændring af arkitekturen
Shopify er en fantastisk e-commerce platform for næsten alle.
Det er let at komme igang. Omkostningerne er overskuelige. Man kan få en pænt designet store front for $300 og lidt hjælp fra en designer. Rigtigt mange apps løser rigtigt mange forskellige problemer. Og der findes standard-integrationer til alle de systemer, som man nok allerede har besluttet sig for at anvende i driften af sin øvrige forretning.
Med andre ord kan man integrere Shopify med E-conomic, Traede/Spy, Webshipper, Klaviyo og lignende systemer uden større problemer - og være godt kørende i en rum tid.
Når forretningen vokser
Men når alt går vel vokser kravene fra forretningen, dine kollegaer, samarbejdspartnere og kunder.
På et tidspunkt kan de velfungerende standard-integrationer ikke længere følge med. Listen over nye krav begynder at vokse:
Behov for avancerede forretnings-logikker.
Publicering i bestemte tidsintervaller.
Forskydning af lagerallokeringer.
Håndtering af styles og varianter.
Behov for krydsning af indhold/data fra flere forskellige systemer.
Avanceret indholdsstyring på tværs af indhold, kategorier og produkter.
Pris- og rabatstrukturer.
Avanceret rapportering til finans og analyse.
Osv. osv. osv….
Og det sker naturligvis på tværs af alle kundesegmenter og markeder.
De standardløsninger og -integrationer, der indledningsvis var fantastiske og løste alle problemer er med andre ord blevet en begrænsning for den videre vækst.
Vi ser umiddelbart tre forskellige løsninger på den problemstilling:
Shopify er ikke længere løsningen. Det er for umodent et fundament til den rette skalering. Man skifter til Commercetools, Salesforce CommerceCloud, Adobe Commerce eller det der er endnu bedre.
Man opretholder samme arkitektur og får med hjælp fra de forskellige systemer og (nye) partnere hjælp til løbende implementering af alle ændringer.
Man stopper op, trækker vejret, gentænker arkitekturen og får lagt en plan for det tekniske fundament, der skal understøtte den fortsatte udvikling.
Som Shopify bureau har vi selvsagt en holdning til et skifte væk fra Shopify (løsning 1) af ovenstående grunde. Vi kan i vores stille sind blot konstatere, at vi for ofte har set små gråspurve skudt med alt for store kanoner.
Vækst med samme arkitektur - mere arbejde til alle
Når væksten kommer snigende stiger kravene også - heldigvis fulgt af et øget økonomisk råderum. Der bliver råd til flere systemer. Flere eksterne partnere kan involveres og løse de forhåndenværende problemstillinger som merchandisers, markedsføring, salg, bogholderi og lageret bokser med.
Desværre kommer systemer ofte snigende som omsætningen. Og implementeres af eksterne partnere, der måske ikke har det samlede overblik over e-commerce arkitekturen.
Så arkitekturen forbliver den samme - den arkitektur, der oprindeligt understøttede en masse standardsystemer og -implementeringer.
Resultatet bliver som regel også derefter:
Man begynder at tweake på flere forskellige standardintegrationer.
Man er hos nogle af sine partnere blevet en stor kunde, og kan derfor bede dem om at lave specielle features og integrationer.
Shopify apps kan tilpasses for beskedne beløb (helt ned til 5-10.000 kr).
Man får flere stakeholders og integrationspartnere, der ikke længere driver standardløsninger, men har tilpasset sig netop din forretning og platform.
Behovet for intern projektledelse vokser.
Farten hvormed man får lanceret ny funktionalitet og forretningslogik falder dramatisk - uanset hvor mange penge man kan og vil tilføre.
Mængden af teknisk gæld og fejl stiger. Som regel i forbindelse med større lanceringer og spidsbelastninger.
Med andre ord risikerer man at male sig op i et hjørne, hvor Shopify får skylden for ikke at kunne løse forretningens og kundernes problemer.
Måske er det grundlæggende problem umoden e-commerce arkitektur? Hvilket heldigvis kan løses.
Vækst med ny arkitektur - et enkelt servicelag
Ved at stoppe og (gen)tænke sin IT- og e-commerce-arkitektur er der en rigtig god chance for, at man kan bruge store dele af de systemer man allerede har etableret, samtidig med at man opretholder hastigheden i den videre udvikling af sin platform.
I stedet for at binde systemer sammen med flere skræddersyede integrationer, der alle tilpasses din forretning løbende, implementeres i stedet et servicelag (nogen vil nok kalde det “middleware”), der fungerer som “connector” for alle dine systemer.
Magien opstår som regel når man blot følger én enkel regel.
Regel #1
Servicelaget integreres til alle øvrige systemer gennem almindelige veldokumenterede standard-integrationer.
Ved at følge en enkelt regel er det vores erfaring, at man hurtigt opbygger rigtigt mange fordele:
Alle platforme - på nær servicelaget - er standardimplementeringer, der må formodes at fungere, som de er tænkt. Hvis systemerne er nede, er flere kunder afhængig af, at problemet løses hurtigt.
Når standardimplementeringer anvendes får man ofte mest bang-for-the-buck.
Alle specialudviklede elementer og skræddersyede løsninger er samlet ét enkelt sted, istedet for hos flere forskellige platforme og partnere. Man har én enkelt platform, der anvendes til synkronisering, logikker, funktionalitet og forretningsregler i stedet for flere forskellige.
Det er langt lettere at fejlsøge. Ansvaret og gennemsigtigheden i hvordan systemerne er tiltænkte og arbejder sammen er langt bedre.
Når alle skræddersyede løsninger kun ligger ét sted, er der færre stakeholders, der skal involveres. Standard-systemer kan “tilrettes” ud fra den dokumentation der forefindes, og kræver hverken projektledelse eller reel implementering.
Med færre stakeholders og skræddersyet udvikling samlet ét sted kan du alt andet lige opretholde kortere og hurtigere release cycles. Det bliver tilmed lettere at eksperimentere uden at skulle involvere flere forskellige partnere.
Når alle systemer er standard-implementeringer bliver det langt lettere at on-boarde nye samarbejdspartnere og kollegaer.
Når Regel #1 er opfyldt, og du i øvrigt har styr på hele arkitekturen omkring din e-commerce forretning, bør dine systemer faktisk være så godt struktureret, at du reelt kan slukke for dit servicelag og gå på weekend fredag eftermiddag. Shopify vil altid sørge for den gode kundeoplevelse. For hvis kunden er klar til at betale, skal de have lov til at betale (!).
Ovenstående er lettere sagt end gjort.
Men en solid e-commerce arkitektur er langt vigtigere for din vækst end masser af ressourcer, stakeholders, platforme og skræddersyede løsninger. Det kræver at I selv har stærke holdninger til hvordan tingene skal struktureres. Og at man gentænker struktur og arkitektur, når man går fra en standard Shopify-løsning til at være en rigtig forretning med endnu større omsætning og flere krav fra kollegaer og kunder.
For gentænker man det i tide kan man længe (!) have glæde af Shopify som platform, uden at skulle skyde gråspurve med kanoner.