Shopify Markets + Translate & Adapt

Tidligere på året blev Shopify Markets lanceret. Og i sidste uge lancerede Shopify deres egen app kaldet Translate & Adapt.

Kombinationen af de to lanceringer har gjort Shopify til en langt stærkere platform, når det kommer til internationalisering og tilpasning til flere markeder, uden at opgaven vokser mindre og mellemstore e-commerce foretagender over hovedet. Jeg vil næsten (!) gå så langt og sige, at det er helt perfekt. 

En kort introduktion

Shopify har gennem årene haft fokus på at få tingene til at fungere i et enkelt marked - ofte det amerikanske. Et forskelligartet europæisk - og internationalt - marked har været svært at håndtere uden en del teknisk udvikling. Og ofte har løsningen været, at man har lanceret og vedligeholdt individuelle Shopify storefronts til enkelte definerede markeder. En løsning der fungerer fint - og ligefrem har fordele - men som kræver reel teknisk udvikling og vedligeholdelse. 

Med lanceringen af Shopify Markets har man med et enkelt sværdslag fået langt nemmere ved at tilpasse sig til individuelle markeder - så f.eks. priser, valutaer og sprog kan håndteres enkelt og smidigt, for de markeder man har valgt at fokusere på. 

Markeder

En god øvelse - hvis man da ikke allerede har gjort det - er at gøre op med sig selv hvor mange markeder man ønsker at service med tilpasset indhold, priser og valutaer. Det kan tage både dage og uger at lande en sådan øvelse. Husk at snakke med såvel merchandisers, kundeservice og ikke mindst din bogholder, der ikke nødvendigvis synes det er hverken sjovt eller praktisk, at skulle bogføre ordrer i 29 forskellige valutaer. 

I Shopify Markets vil du altid have et primært marked. Det er det marked, sprog, valuta og priser, der fungerer som udgangspunkt for de øvrige markeder. Det er det marked, der altid fungerer som “fallback”, hvis der ikke er sat markedsspecifikke priser, eller hvis dele af indholdet ikke er oversat.

Det primære marked vil ofte være det marked med mest trafik og størst omsætning - men behøver så absolut ikke være det. 

Alle øvrige markeder er under Shopify Markets enkle at opsætte - og reelt set er der intet i vejen for at lokalisere dig ihjel, men med lidt omtanke løber arbejdsbyrden ikke af med jer - og kvaliteten af indhold og priser kan holdes på et konstant højt niveau.

Helt afhængig af aktivitetsniveau og tilstedeværelse i forskellige markeder, er en god tommelfingerregel for struktur nogenlunde som følger:


  • Danmark - primært marked på dansk og i DKR.

  • Nærmarkeder - Sverige/Tyskland. Opdelt i SEK/EUR og svensk/tysk.

  • EU - på engelsk, betaling i Euro.

  • USA - på engelsk, betaling i USD.

  • International - alle øvrige markeder. På engelsk og i EUR eller USD.


Shopify afregner selv moms og afgifter afhængig af hvilket land kunden ønsker varer sendt til. Derfor kan EU og International i visse cases reelt slås sammen til et marked.

Bemærk også at alle lande på det internationale marked betaler i enten EUR eller USD. Din bogholder og revisor vil takke dig for det. Og du skal generere virkeligt meget trafik og mange ordrer fra New Zealand, før du vil kunne se på dine data, at New Zealandske Dollars konverterer bedre end USD eller EUR. 

Priser

I “gamle dage” fandtes der en myriade af apps til at håndtere priserne for de enkelte markeder, hvis ikke man blot ville nøjes med (skæve) afrundninger. Shopify stillede også selv muligheder til rådighed - dog uden meget kontrol.

Shopify Markets giver stadig mulighed for automatisk udregning baseret på din primære valuta - men rigtigt pæne bliver priserne i øvrige valutaer aldrig. Man kan også over en bred kam regulere priserne i de enkelte markeder med en %-sats. 

Men Shopify Markets tilbyder to meget vigtige funktioner - uden brug af 3. parts apps - som gør håndteringer af priser for de enkelte markeder overkommelig. 

  1. Det er muligt at fastlåse en specifik valuta for et marked bestående af flere lande, så du som tidligere nævnt bliver fri for en myriade af flere forskellige valutaer.

  2. Det er muligt at tilpasse prisen i bestemte valutaer for samtlige produkter, således at du ikke giver dine kunder en følelse af at handle på Wish.com, når prisen på en dyr frakke afrundes til $1.563.



Oversættelser

Ligesom markedstilpassede priser (ofte) har været håndteret af forskellige apps, har man i forbindelse med sprogversioneringer og oversættelser også skulle bruge forskellige apps - det er der reelt set ikke ændret på. Men den store forskel er, at Shopify nu har lanceret deres egen app Shopify Translate & Adapt.

Kort fortalt er Translate & Adapt en meget fin implementering og mulighed for sprogversionering af alle elementer til de enkelte markeder.

Du kan lynhurtigt oversætte med Google Translate (!) med et enkelt klik for op til to sprog. Eller også kan du og dine kollegaer arbejde jer slavisk igennem det indhold der skal oversættes. Om ikke andet i et interface, der fungerer langt bedre end hvad man ser i mange af de eksisterende oversættelses-apps. 

Sammen med installationen af Translate & Adapt får du flere steder i Shopify's interface mulighed for at “Localize” - med andre ord har du nu lynhurtige genveje til at tilpasse til de enkelte markeder.

Endeligt - og meget vigtigt - så fungerer Translate & Adapt også sammen med alle andre oversættelses-apps, der anvender Shopify’s sprog-API. 

Hvordan man vælger at håndtere sprogversioneringer til forskellige markeder afhænger helt af mængden af oversættelser, temperament, interne processer, ressourcer og økonomi til ekstern håndtering. Har man ikke selv ressourcerne kan det stadig være rigtigt godt givet ud, at lade 3. parts apps håndtere oversættelser - specielt hvis det er 3. parts apps baseret på korrektur fra levende mennesker.

3. parts apps har længe gjort det muligt at få oversat enkelt til øvrige markeder. Men Shopify’s egen Translate & Adapt har nu sænket barren og gjort det endnu lettere at komme igang med lokaliseret indhold. I kombination med Shopify Markets har det aldrig været lettere at håndtere, vedligeholde og skalere sin Shopify storefront på flere forskellige markeder. 

Alt det gode

Det er med Shopify Markets og Shopify Translate & Adapt blevet langt mere tilgængeligt at lokalisere valuta, priser og sprog til enkelte markeder. 

  • Det er helt enkelt at komme i gang. Så længe man husker at gøre sig tanker om konsekvenserne af den valgte struktur og efterfølgende vedligeholdelse.

  • Alt er samlet i én enkelt Shopify store - men kan stadig være segmenteret på forskellige urler. Ingen vedligeholdelse på tværs af forskellige storefronts.

  • For mindre installationer sparer man helt sikkert omkostninger til såvel Shopify storefronts og apps på tværs af flere storefronts.

  • Man får færre integrationer og datakilder i modsætning til tidligere, hvor det “altid” har været nødvendigt at have individuelle Shopify storefronts til de enkelte markeder.

… Ulemper og overvejelser

Træerne vokser naturligvis ikke ind i himlen. Og der er i forbindelse med Shopify Markets og Translate & Adapt også en række ulemper og aspekter der nøje skal overvejes. 

  • Den langt største ulempe for danske virksomheder er, at Shopify Markets kræver Shopify Payments, som ikke understøtter Dankort og Mobilepay. Det betyder øgede transaktionsomkostninger og risiko for dårligere konverteringsrater, hvis ikke man har mulighed for hurtig checkout med Mobilepay. Et samlet regnestykke der skal overvejes nøje.

  • Shopify er stadig et meget simpelt system, når det kommer til content management, produktinformationer og sideopbygning. (Alt er muligt med gennem API'er)

  • Shopify Markets gør det endnu ikke muligt at differentiere indholdet og promotions på tværs af markeder - men det er noget der arbejdes på. Indledningsvis kan man dog gennem oversættelserne “snyde” med forskelligt indhold til de forskellige markeder.

  • Shopify Markets giver endnu ikke mulighed for at differentiere produkt-udbud til de forskellige markeder. Man kan med andre ord ikke begrænse sit salg af tunge varer til sit nærområde. Men også den mulighed skulle være lige om hjørnet. I samme kategori giver Shopify Markets heller ikke mulighed for at styre hvilke lagerlokationer, der skal levere til hvilke markeder.

  • Har man avancerede strukturer, indhold og forretningsregler er Shopify Markets sandsynligvis for simpel en løsning. Til eksempel kan det i større løsninger oftest betale sig at arbejde med prisgrupper udenfor Shopify.

  • Har man behov for opsætning af workflows og differentieret merchandising udover hvad Shopify og Markets tilbyder, vil man nok hurtigt løbe panden mod en mur.

En demonstration af hvordan Shopify Markets og Translate & Adapt kan bruges til lokalisering til flere markeder kan findes her.

Shopify Markets og Translate & Adapt har gjort det meget enklere at håndtere flere markeder i Shopify. Selv med betragtelig omsætning på platformen.

Kan man affinde sig med Shopifys begræsninger, er det uden tvivl en rigtig fornuftig vej at gå. Har man større krav og kan man ikke affinde sig med begræsninger og ulemper kan Shopify sagtens stadig være den ideelle platform til international ekspansion. I stedet for Markets kan man se på løsninger for at abstrahere mange af elementerne væk fra Shopify og lade indholdsproduktion, ordrehåndtering, kommerciel logik, workflows, processer, merchandising m.m.m. foregå i en platform væk fra Shopify - og lade den platform distribuere rette indhold til de enkelte markeder.

Det skrev jeg meget mere om, for nogle uger siden.

Konklusion! TL:DR Shopify Markets har i kombination med Translate & Adapt gjort det endnu lettere at tilpasse e-commerce aktiviteter til enkelte markeder. Og selv hvis begrænsningerne er for store, er der masser af muligheder, for at strukturere sig ud af det med de rette systemer. Så Shopify er faktisk (næsten) helt perfekt.

Previous
Previous

Shopify: Den glemte ændring af arkitekturen

Next
Next

International ekspansion med Shopify